top of page
Babyshower.fi logo

Virallinen Baby shower kauppa - kotimainen perheyritys jo vuodesta 1995 - ostamalla meiltä tuet kotimaista työtä

Baby shower toimitukset

ILMAINEN TOIMITUS YLI 59€ TILAUKSIIN!

Näin järjestät baby shower kutsut

Baby shower eli vauvajuhlat tai vauvakutsut
Baby shower eli vauvajuhlat ovat pian täällä! Kun perheessä tai ystäväpiirissä odotetaan pientä
tulokasta, alkaa sydäntä lämmittävä babyshowerin suunnittelu. Vauvakutsut on enemmän kuin juhla – se on hellyttävä tapa juhlistaa odottavaa äitiä ja toivottaa pieni vauva tervetulleeksi maailmaan jo ennen syntymäänsä.
Baby showereista tulee perinteisesti mieleen kaikki ihanan söpö: pehmeät pastellit, herkulliset herkut, pikkuruiset vaatteet ja veikeät pehmolelut.

Mutta tiedätkö mitä? Tulevaa äitiä ja vauvaa voi juhlia monin eri tavoin! Jos perinteinen hempeily ei ole odottavan äidin juttu, baby shower voi olla täysin hänen näköisensä – räiskyvän räväkkä, värikäs ja persoonallinen juhla, joka kuvastaa täysin hänen ainutlaatuista tyyliään ja persoonallisuuttaan. Anna siis mielikuvituksen lentää ja suunnittele juhla juuri niin, että se kuvastaa odottavan äidin toiveita ja tunnelmia!


Vauvajuhlien suunnittelu on hyvä aloittaa hyvissä ajoin, noin 6–8 viikkoa ennen juhlia, näin sinulla on riittävästi aikaa tehdä hankintoja, kutsua vieraat ja suunnitella ohjelmaa sekä ruokatarjoilut.
Suunnittelua voit tehdä tulevan äidin kanssa yhdessä tai järjestää juhlat yllätyksenä. Kannattaa aina kuitenkin kysyä äidiltä haluaako hän juhlia lainkaan järjestettävän. Tulevalla äidillä voi olla sellainen tilanne, ettei hän halua juhlia tai toiset haluavat järjestää juhlat itse saadakseen juuri haluamansa tyyliset juhlat.

Baby shower

Siis mikä babyshower?


Äidille ja vauvalle lahjojen antaminen on ollut jo vanhoissa kulttuureissa hyvin tavallista. Jo antiikin aikaan Egyptissä odottava äiti ympäröitiin lahjoilla, hyvällä ruoalla ja juomalla sekä annettiin siunauksia tulevaa vauvaa varten.
1900-luvun alussa babyshowerit muuttuivat yhä yleisemmiksi ja monipuolisemmiksi.

Tässä vaiheessa ne eivät enää olleet vain yllätysjuhlia vaan odottava äiti saattoi olla tietoinen juhlasta etukäteen. Babyshowerit alkoivat sisältää pelejä, lahjatoimituksia ja teemallisia koristeluja.
Yhdysvalloissa nimensä mukaisesti babyshower juhlan tarkoitus oli antaa tulevalle äidille kaikkea tarpeellista, että vauva saa parhaan mahdollisen alun elämälleen.
Nykyään babyshowerit ovat yleisiä monissa eri maissa ja kulttuureissa, ja niissä voi olla monenlaisia ​​perinteitä ja tapoja. Juhlat voivat vaihdella pienistä ystävien ja perheen kokoontumisista suuriin tapahtumiin, ja ne voivat sisältää lahjojen antamisen lisäksi myös ruokaa,
pelejä, koristeluja ja hauskanpitoa.
Babyshowerit ovat siis kehittyneet historian saatossa kunnioittamaan odottavia äitejä ja juhlimaan tulevaa perheenlisäystä monissa eri kulttuureissa ympäri maailmaa.
Perinteiden mukaisesti kutsut järjestetään äidille vain kerran; ennen ensimmäisen lapsen syntymää. Nykyään vauvakutsuja järjestetään kuitenkin myös seuraaville vauvoille. Juhlan tarkoituksena on hemmotella ja huomioida tulevaa äitiä sekä tavata lähimpiä ystäviä ja sukulaisia vielä ennen vauvan syntymää. 
Vauvakutsujen järjestäjänä toimivat usein ystävät ja sisarukset tai lapsen tulevat kummit. Tulevan äidin on tarkoitus päästä helpolla eli ilman järjestämistä ja leipomista ennen juhlia sekä ilman tiskaamista ja siivoamista seuraavana päivänä. Juhlien järjestäminen on aina ihanaa, mutta myös työlästä, joten suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa ja mahdollisuuksien mukaan jakaa järjestelyvastuuta myös muiden tulevan äidin lähipiiriläisten kanssa. Suunnittelu kannattaa siis aloittaa jo raskauden puolivälin aikoihin, jolloin on riittävästi aikaa suunnitella ja toteuttaa kaikki.

Milloin babyshower juhlat pidetään?

Vauvajuhlat pidetään yleensä hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa, mutta ei kuitenkaan vielä ensimmäisen kolmanneksen aikana. Yleisin aika on tulevan äidin raskauskolmanneksen alkupuolella eli noin kahta kuukautta ennen laskettua aikaa.
Raskauden kolmannen kolmanneksen alkupuolella vauvamasu alkaa yleensä olla näkyvä, mutta
monet odottavat äidit tuntevat silti olonsa mukavaksi. Vaikka jokainen raskaus on erilainen,
viimeiset kuukaudet voivat olla fyysisesti rasittavia, erityisesti laskettua aikaa lähestyttäessä, eikä
juhlinnan kohde jaksa olla huomion keskipisteenä, mikäli on ihan viimeisillään. Siksi on hyvä idea
suunnitella baby shower ajoissa eikä jättää sitä liian lähelle laskettua aikaa. Jokainen raskaus on
ainutlaatuinen, mutta jos äiti odottaa kaksosia, on suositeltavaa järjestää vauvajuhlat hieman
aiemmin. Kaksoset saattavat saapua maailmaan ennen laskettua aikaa, joten varhaisempi juhla
antaa mahdollisuuden valmistautua rauhassa heidän tuloonsa. Babyshower juhlat kannattaa
kuitenkin järjestää ihan viimeistään kuukautta ennen laskettua aikaa.
Sovi päivästä tulevan äidin kanssa tai mikäli juhlat järjestetään yllätyksenä, ota selvää hänen
aikatauluistaan esim. puolisolta tai ystävältä.

Vauvajuhlien suunnittelu

Missä juhlitaan?


Vauvajuhlien järjestämispaikkoja on useita ja onkin hyvä valita paikka, joka on sopivan kokoinen kutsutulle vierasmäärällä, vuodenaikaan sopiva sekä tulevalle äidille mieleinen.
Babyshower juhlat voi järjestää tulevan äidin kotona tai hänen vanhempiensa luona. Jos juhlat eivät ole tulevalle äidille yllätys, on kotona järjestettävät juhlat helppo organisoida, eikä tavaroiden kuskaamista ole niin paljoa. Järjestäjän kannattaa kuitenkin muistaa, ettei tulevalle äidille saa jäädä siivottavaa ja tiskattavaa seuraavalle päivälle, joten kannattaakin suosia mm. kertakäyttöastioita. Kodin lämpö ja kodikkuus luovat täydellisen ympäristön juhlistaa vauvan saapumista maailmaan ja tuleva äiti saa samalla esitellä äitiyspakkausta sekä jo ostettuja
vauvatarvikkeita sekä vauvanhuonetta.


Juhlasankarin äidistä voi olla paljon apua juhlien järjestämisessä, joten vanhempien luona järjestetyt vauvajuhlat on varmasti oiva valinta. Tällöin juhlien koristelua on helppo tehdä etukäteen ja sankari voidaan helposti huijata yllätysjuhliin esimerkiksi vanhempien kahvikutsulla. Vanhempien koti on myös tuttu paikka, joten tulevan äidin on mukava olla.
Jos vauvajuhlat järjestetään kesällä, on kiva idea toteuttaa ne pihalla esimerkiksi puistossa piknikin omaisesti, kannattaa kuitenkin huomioida säävaraus sekä tulevan äidin oleskelun mukavuus, sillä pitkään maassa istuminen ei välttämättä sovi kaikille odottaville äideille.

 

Yllätysjuhlia järjestettäessä paikan valinnassa kannattaa miettiä, miten tuleva äiti saadaan huijattua paikalle. Jos juhlat on äidin kotona voi ystävät vain saapua sinne yllättäen tai odottava äiti voidaan puolison toimesta huijata käymään kaupassa samalla, kun paikat laitetaan juhlia varten kuntoon.
Mikäli järjestäjän oma koti on sopiva paikka, on sinne juhlat ja koristelut helppo järjestää ja kutsua juhlasankari muuten vain kylään. Tällöin juhlasiivoaminen ei myöskään jää tulevan äidin vastuulle.

Paljonko käytän rahaa?
Perinteisesti vauvajuhlien järjestäjä (ei siis tuleva vanhempi)  huolehtii maksamisesta. Mikälikyseessä ei ole yllätysjuhlat voi olla kannattavaa kuitenkin keskustella avoimesti tulevan äidin kanssa siitä, millaisia toiveita ja odotuksia hänellä on juhlien suhteen sekä siitä, millaisella budjetilla liikutaan. Tällöin vältytään väärin ymmärryksiltä sekä pahalta mieleltä, kun sekä järjestäjä, että tuleva äiti tietävät millainen rahallinen panostus juhliin voidaan laittaa.

Usein ystäväporukoissa voidaan myös jakaa kustannukset, mutta tällaisesta kannattaa jo hyvissä ajoin etukäteen sopia osallistujien kanssa. Kustannuksia on helppo myös jakaa ruokatarjoilujen osalta, kun tarjoilut tuodaan nyyttäriperiaatteella.
Tärkeintä juhlissa ei kuitenkaan ole raha vaan tulevan äidin huomiointi ja yhdessä oleminen.

Kutsu vieraat


Kutsut vieraille kannattaa lähettää ajoissa, vähintään 4 viikkoa etukäteen, mitä enemmän kutsuttavia vieraita on, sitä aiemmin kannattaa kutsut lähettää. Näin vierailla on mahdollisuus tehdä järjestelyt paikalle saapumiseksi, ostaa lahjat sekä tehdä muut tarvittavat valmistelut.
Kutsuihin ei välttämättä tarvitse käyttää paljon rahaa, voit hyvin lähettää kutsut WhatsApp:lla, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Päätä yhdessä tulevan äidin kanssa keitä juhliin kutsutaan ja huolehdi, että sinulla on kaikkien yhteystiedot kutsuja varten. Mikäli juhlat järjestetään tulevalle äidille yllätyksenä kannattaa kysyä puolisolta tai lähimmiltä ystäviltä, keitä juhliin olisi toivottavaa kutsua. Huolehdi, että tulevan äidin lähipiiri on varmasti kutsuttu, ettei kukaan tulevalle äidille tärkeä ihminen jää kutsumatta.
Kutsuttujen vieraiden kanssa kannattaa perustaa jo tässä vaiheessa esim.

WhatsApp tai Facebook -ryhmä, jolloin kommunikointi on kaikkien välillä helppoa, varsinkin jos leikkeihin tarvitaan suunnitteluapua tai ruokatarjoilut hoidetaan nyyttärimeiningillä.

Näin järjestäjä voi jakaa pieniä vastuita tulevan äidin ystäville, eikä kaikki vastuu jää vain hänen vastuulleen.

 

Perinteisesti babyshower-juhliin kutsutaan vain tulevan äidin naispuoleisia, aikuisia ystäviä ja sukulaisia. Babyshower juhliin kuuluu yleensä raskausvoinnista kyseleminen sekä mahdollisten synnytyskertomusten jakaminen, joten lapset ja miespuoleiset vieraat eivät yleensä kuulu
kutsuttujen listalle. Tulevan äidin viihtyminen on kuitenkin pääasia, joten kannattaa miettiä voiko esim. kutsuttujen lapsia tai juhlasankarin miespuoleisia ystäviä/sukulaisia olla mukana.

bottom of page